Beijing, Xian, Chengdu, Lijiang.
Blijf op de hoogte en volg hildeenmaykel
25 Augustus 2012 | China, Lijiang
Inwoners: 20 miljoen.
2 na grootste stad van China ( nr1: Shanghai).
Wat hebben we bezocht: Chinese Muur, Verboden stad, Tian’anmenplein.
Xian.
Inwoners: 7,5 miljoen
Wat hebben we bezocht: Terracotta Army
Chengdu.
Inwoners: 4 miljoen
Wat hebben we bezocht: Panda Resort, Wenshu Tempel, People’s Parc.
Lijiang.
Inwoners: 300.000
Wat gaan we bezoeken: De oude stad, Tiger Leaping Gorge.
We wagen het erop en lopen met ons Beijing boekje het hostel uit ! Op naar de stad om eens even rond te kijken. Al snel komen we erachter dat 1cm op de kaart al snel 3km lopen is.
Les 1: Niet lopen maar fietsen, bussen of met de metro.
Uit eten kun je in deze stad op iedere hoek van de straat. Chinezen houden van eten en je ziet ze het ook overal doen. Op straat met een kartonnen bakje noedels met stokjes even een middag hapje naar binnen werken. Of een ochtend hapje, avond hapje, omdat ik honger heb hapje, ze houden van eten en het ruikt ook overal naar eten.
De eerste keer dat we uit eten gingen keken we onze ogen uit hoe de mensen hun eten naar binnen werkten. Vooral met de mond open en zo hard mogelijk smakken als je kunt. Als afsluiter laat je er nog een boer achteraan, hij zal maar in de weg zitten.
De Peking Eend was overigens ontzettend lekker!
Zodra je door de stad wandelt krijg je al snel door dat de mensen hier hun slijm oprochelen en het vervolgens op de grond tuffen. Je maakt dit werkelijk waar meerdere malen per dag mee en niemand kijkt op of om als je weer een klodder voorbij ziet vliegen. Echt ontzettend smerig om te horen en om te zien. Het maakt ze overigens ook niet uit als ze in een treinhal/ bus of metro staan te wachten om daar zo’n lekkere klodder te deponeren. Maykel en ik proberen het te negeren, maar telkens als het weer gebeurd kijken we elkaar toch even aan en zeggen, ja daar gaat er weer een ! Of Hopsakee te roepen ! Ag, je moet er de humor van inzien, toch? We hebben trouwens opgezocht dat er per seconde minstents 1000 mensen rochelen ( dit alleen enkel in Beijing ) en dat is per seconde dus 1 liter slijm.. Ja je moet toch interessante dingen in je reisverslag plaatsen anders leest niemand het meer.
Owja, de kinderen dragen hier broekjes met open onderkant. ( geen luiers ) Ze poepen gewoon overal op straat en laatst was er een kindje naast ons in de bus aan het plassen... Niet je rugzak op de grond zetten dus. Voortaan als we ergens een drol zien denken we hmm hond/baby?
De stad Beijing is erg mooi. Naast de enorme gebouwen vind je de kleinte Chinese Hutong wijkjes waar echt het oude China nog aanwezig is. We hadden een fiets gehuurd en zijn zo door een aantal Hutong wijkjes gefietst, erg leuk om te doen!
Het is wel enorm druk in Beijing en we krijgen al snel door dat de enorme steden niet echt ons ding is. De Verboden Stad was erg mooi en wederom weer kolossaal groot, maar om het te bezoeken was minder leuk. Enorme rijen en 10.000 Chinese toeristen.
De Chinese Muur was een geweldige ervaring. We gingen naar een wat rustiger gedeelte wat iets duurder was en ook wat verder rijden, maar het leek wel of we de muur voor onszelf hadden. De muur ligt op enorme groene gebergtes en het uitzicht is eindeloos. Tot nu toe het mooiste wat we hebben meegemaakt op reis. Echt een must om ooit een keer naar toe te gaan !
Treinen in China:
Je hebt 3 klasse: Hard Seat ( gewoon een stoel ) Hard Sleeper ( een bed, niet erg comfortabel 6 personen ) en een Soft Sleeper ( Een zacht bed, 4 personen in 1 kamer ). Uiteraard reizen we budget dus we hebben tot nu toe alleen maar Hard Sleepers gekozen. De afstanden in China zijn enorm, dus je wil ook niet 12 tot 18 uur op een stoeltje zitten. Je zit met ongeveer 60 bedden in 1 coupe, ingedeeld als 6 per “kamer” Niet echt een kamer, want er is geen deur dus geen privacy. Tot nu toe komt ook de gehele coupe een kijkje nemen als wij in de trein zitten. Want blanke mensen zijn toch wel een beetje raar? Ze giechelen dan en roepen, HELLO!
Tip voor Chinezen treinen:
Smetvrees: Neem geen trein.
Wat neem je mee: Oordopjes & Oogkapje, ( alle Chinezen snurken in de trein ) Babydoekjes ( handig voor meerdere dingen ) Desinfectans ( Voor als je weer iets vast moet pakken )
Drink niet teveel, anders moet je naar de wc. En probeer aan het begin van de reis naar de wc te gaan ( De wc is een gat waar ze allemaal naast poepen, dus je kunt je wel een beetje inbeelden hoe het er na 12 uur en 60 Chinezen later eruit moet zien, laat staan ruiken. )
We hebben zelfs al een keer gehad dat we aankwamen en er 2 mensen in ons bed lagen. Ze waren dus van de Hard Seats in ons bed gaan liggen en hopen dat ze niet geboekt waren, ag dat ligt ook veel lekkerder ! Een beetje uitkloppen, deo erin spuiten en it’s good to go!
Het wend na een tijdje. Na de eerste treinreis riep ik, ik ga nooit meer met de trein!!!
Maar je smetvrees wordt hier zo vaak op de proef gesteld en je denkt gewoon aan je warme douche als je weer aankomt op de volgende locatie.
Xian, wederom een enorme stad. We hadden een ontzettend leuk en gezellig hostel met de beste pizza’s ! Je leert ook zo snel mensen kennen en al snel zaten we gezellig biertjes te drinken met 3 Nederlanders. Een erg gezellige tijd gehad en de stad nog steeds erg druk, maar een stuk minder als in Beijing.
We zijn zelf met de bus naar het terracotta leger gegaan, weer een puzzelwerk maar uiteindelijk krijgen we het toch steeds voor elkaar om ergens te komen. De mensen komen soms zelf naar je toe om je de weg te wijzen. Zeker als er 2 blanke toeristen met afritsbroek, kaart van de stad en rugzakje verbaast en krabbend op hun hoofd om zich heen staan te kijken, dat moet opvallen! Het terracotta leger was heel gaaf om te zien ! En dan te bedenken dat ze nog steeds niet alles hebben opgegraven…
Van Xian reizen we door naar Chengdu, op naar de panda’s !
Wederom weer een gezellig hostel en een erg leuke kamer. Je betaald ongeveer €18,- per nacht voor een kamer met eigen douche. Maar je kunt er ook voor kiezen om met meerdere mensen op een kamer te slapen, dan ben je maar € 12,- kwijt. Maar voor die €6,- extra kiezen we toch voor de privacy die je naar lange treinreizen echt wel kunt gebruiken.
De panda’s waren geweldig leuk ! Gelukkig waren we erg vroeg aanwezig ( dus nog geen duizenden Chinezen voor ons ) en konden we ze goed zien. De panda’s liggen dan op hun rug met een stokje bamboe in hun mond te knauwen en als je 3 uur later nog eens langs loopt is er niets veranderd. Erg luie beesten maar ondanks dat ze alleen maar liggen en eten was het een bijzonder moment om deze mooie dieren van dichtbij mee te maken. Zeker als je weet dat ze bijna zijn uitgestorven.
Van Chengdu zijn we met de trein naar Lijiang gereisd. Ook onze eerste busrit van 7 uur door een enorme mooie gebergtes met ontelbare rijstvelden. Een uitzicht wat de 7 uur iets draagbaarder maakt. Helaas zat er achterin de bus zat een man die in zijn eentje heel de busrit wel 10 liter slijm produceerde. Maykel was de tel kwijt bij de 39e rochel. Het zal ongeveer om de 5 minuten een rochel zijn geweest en dan 7 uur lang, kun je je er iets bij voorstellen? Onderweg stapte er soms wat mensen uit maar de beste man moest natuurlijk met ons mee naar Lijiang.
Na een lange zoektocht van ongeveer 45 min lopen kwamen we aan in ons hostel in Old Town. Old Town is echt een erg leuk oud stadje met overal winkeltjes en etenstentjes. Wel redelijk toeristisch maar leuk om te zien ! Het zijn honderden straatjes die elkaar kruisen en we zijn al een paar keer verdwaald, dus even de houding, blanke krabben op je kop modus en ja hoor.. Hulp !
Morgen gaan we hier wel iets erg spectaculairs doen. We gaan de Tiger Leaping Gorge lopen! De wat? In het Nederlands, de kloof van de springende tijger.
Een wandeling van dag 1, 6 uur. En dag 2, 7 uur. Een goede voorbereiding voor Nepal!
Tiger Leaping Gorge:
De wandeling op 2500 meter hoogte, langs de bovenkant van de kloof ‘De Springende Tijger’. Misschien is dit wel de bekendste trektocht van China en terecht, want de route is bijzonder mooi. U wandelt over een kronkelig bergpad terwijl de wild stromende Yangtse Kiang rivier zich beneden u door de kloof stort. Het uitzicht op de omringende bergtoppen is indrukwekkend; de uitlopers van de machtige Himalaya. Soms stuit u op watervallen, dan weer is er een steile beklimming of een spannende afdaling.
Wat kom je onderweg zo al tegen? Ezeltjes met bepakking, rijstvelden, kleine dorpjes waar je bij een winkeltje wat drinken kunt kopen en berggeitjes die voor je uit huppelen. Halverwege de kloof, in een guesthouse met de toepasselijke naam ‘Halfway Guesthouse’, breng je de nacht door. Vaak zijn er nog wel meer wandelaars onderweg, dus het kan ‘s avonds vaak gezellig worden.
We kunnen natuurlijk nog uren door kunnen kletsen maar we houden het hier maar even bij.
Misschien moeten we wat vaker een verslagje plaatsen, want je hebt zo een aantal a4tjes vol.. We gaan nu maar snel slapen. Morgen hebben we al onze energie nodig !
Veel liefs uit Lijiang, China
H&M
25 Augustus 2012 - 18:20
Inge En Johan:
mooi verslag zo te zien en lezen gaat het ontzettend goed ik hoop dat de wandeltocht aan jullie verwachtingen voldoet en hoop jullie vlug weer te horen op skype kusjes moeke en poelie -
25 Augustus 2012 - 18:46
Marcel:
Mayk en Hilde,
Wat een leuk verslag van jullie uiteenlopende gebeurtenissen die jullie allemaal meemaken op dit moment. Jullie geest zal zich verrijken met al het moois wat jullie op jullie netvlies te zien krijgen daar hoort ook het bij dat het vaak onhygienisch zal zijn neem dit voor lief dit zal niet veranderen. Tip voor Mayk: stel de eerste keer pissen zo lang mogelijk uit in de trein, je weet dat als jij een keer begint dit tot vele malen gaat leiden.
祝你好運, 享受的時候有 (Heel veel succes en geniet van de tijd daar)
迎接 Marcel -
26 Augustus 2012 - 10:12
Marij De Rooij:
Lieve 2 tjes
Reisverslag is weer boeiend om te lezen,maar de volgende keer toch maar niet meer op nuchtere maag lezen.Wat een smerige chineeskes zeg.
Leuke foto's.En gelukkig gaat het goed met jullie.
Liefs van ons
Marij -
26 Augustus 2012 - 10:25
Paulussssss:
wederom weer geweldig om te lezen :)
Xxx -
26 Augustus 2012 - 11:58
Maud En Geert:
Leuk verslagje , maar weten jullie al hoe een poepchinees aan zijn naam komt? ff googele op poepchinees, jawel daar zijn ze de stoere kungfu-fighters.....in nood. Misschien moeten we ook nog even googele op rochelchinees? kan zomaar mooie verhalen opleveren toch?
Fijn dat jullie zo genieten samen , groetjes en tot binnenkort. -
26 Augustus 2012 - 13:11
Judith:
Ccchrrrrrrrtttt... Tuf! Burp... Pffffrrrt! Was weer een erg leuk verslag om te lezen :) Njoy! -
26 Augustus 2012 - 13:40
Manjana:
Top verslag weer!! De details zijn erg levendig hahah!! ;) Ben heeel benieuwd naar de tiger leaping! Lekker genieten van al het moois wat op je pad komt!
p.s Ik ben toe aan nieuwe foto's!
XX KUS~! -
26 Augustus 2012 - 13:41
Manjana:
OH ik zie al wat nieuwe fotos :)
TOP, ik wil meer foto's, haha!
Liefsssss -
27 Augustus 2012 - 10:09
Erik:
Ha avonturiers!
Leuk verslag om te lezen (vast omdat Hilde het getypt heeft), en weer een paar mooie foto's.
Probeer het gedrag van de chinezen niet te kopiëren, want anders worden jullie straks in NL nog steeds raar aangekeken op straat :-)
Enjoy!
x -
27 Augustus 2012 - 17:23
Melanie:
Haha, wat een verhalen!!! Jullie maken al wat mee zeg en dan hebben jullie nog vele maanden te gaan... dus voor ons nog veel leuke verhalen om te lezen! :-)
Have fun en pas goed op elkaar!
X Melanie -
27 Augustus 2012 - 18:14
Kim:
HoiHoi!!
Wat leuk om weer iets van jullie te lezen! En wat een ervaringen zeg! Lijkt me erg indrukwekkend.
Toevallig dat mijn moeder nu ook in China op vakantie is, die zei ook al; ze worden dus niet voor niets poepchinezen genoemd ;)! Haha.
Kijk uit naar jullie volgende verhaal!! Heeel veel plezier nog!!
Liefs xxx Kim
29 Augustus 2012 - 11:18
Amée:
Knapperdssss!!
Wat leuk om te lezen! Ben iedere keer weer jaloers na een verslagje dus misschien toch niet te veel typen.. ;-) Jawelll ik wil alles horen!
Heeeel veel plezier maar weer met alles wat jullie gaan doen!
Ik heb nogsteeds meerdere malen per week een momentje waarop ik denk: Wat zouden Hilde en Maykel nu aan het doen zijn? :-) Jullie zijn nog niet vergeten dus!
Dikke Kus!! -
31 Augustus 2012 - 06:45
Brian En Dyana:
hoi aller aller liefste schatties, wat een geweldige mooie verhalen..het is hier nu nog erg vroeg en wij gaan ons voorbereiden om te vertrekken naar zuid frankrijk! we vinden jullie verhalen erg leuk om te lezen,wat maak je toch geweldige maar vooral onvergetelijke dingen mee. we missen jullie enorm. dikke kussen and we love you!!! xxx dyana ,brian,milan,lana -
31 Augustus 2012 - 06:45
Brian En Dyana:
01 September 2012 - 16:14
Kees Arends:
Hoi H&M, mooie reis en leuke foto's. De rode panda in de boom is prachtig.Veel plezier!!