Last stop Hong Kong, China. Hello Kathmandu, Nepal
Blijf op de hoogte en volg hildeenmaykel
22 September 2012 | Nepal, Kathmandu
We verlaten het kleine vissersdorpje Xingping voor de City of Lights, Hong Kong !
We reizen dit keer niet met onze geliefde trein maar met een nachtbus. De nachtbus. Zoals ze het omschrijven is een grote bus met bedjes, lekker slapen dus en de volgende dag aankomen in Hong Kong, lijkt ons een goed plan ! De werkelijkheid was echter iets anders. De bus is niet veel groter als een normale bus zoals wij hem in Nederland kennen. En toch wisten ze er links, rechts en in het midden van de bus bedjes in te plaatsen. Waardoor je een gangpadje over had van, wat zal het zijn? 40cm breed. Op het moment dat je instapt moet je dus zijwaarts het gangpad inlopen anders zit je klem tussen 2 bedjes en mag je staand naar Hong Kong. Als je onderweg iemand tegenkomt moet je overleggen wie er even in iemands anders bedje klimt zodat de ander door kan lopen. Het bedje zelf is gemaakt voor hele kleine Aziaatjes en niet voor mensen met onze lengte. Je moet jezelf in een bedje proppen, wat zal het zijn? 150cm bij 50cm. Je mag jezelf dus opfrommelen in een luciferdoosje en vervolgens vastleggen met een riem, zodat je er tijdens de rit niet uit kan vallen, weltrusten !
We worden afgezet bij de grenspost en reizen verder per metro naar Hong Kong City !
De metro is echt een geweldig vervoermiddel die je overal naar toe brengt in slechts een paar minuten. We kopen gelijk een Octopus Pas ( een pas waar je wat geld op zet om je in Hong Kong met het openbaar vervoer te verplaatsen ) ( Tip van Yuki & Remco ) en nemen de metro naar Kowloon ( 1 van de 18 districten ) We hebben een leuk hostel geboekt aan Nathan Road (een van de meest bekende straten van Hongkong.) Verschillende bezienswaardigheden op loopafstand en een metrohalte om de hoek, perfect !
We komen al rond 9:00 aan in ons hostel, alleen we mogen pas rond 13:00 in onze kamer. Spullen dumpen en even de stad verkennen ! We vragen om een goed restaurantje om te ontbijten en zitten vervolgens een straatje verderop Dim Sum ( kleine hapjes uit de Chinese keuken ) te eten. De hele tent zat ook vol met local people en dat is altijd een goed teken. En ze hadden gelijk, het eten was heerlijk!
Die avond zijn we naar de FLower Market, Goldfish Market, Bird Market en Lady’s Market gemetroot. Allemaal erg indrukwekkend om te zien. Hong Kong is echt een super luxe grote stad en je kijkt je ogen uit naar alles wat je op straat tegenkomt. Onderweg komen we een Sushi restaurantje tegen en haasten naar binnen. Sushi kun je bijna overal eten in Hong Kong en het is erg goedkoop, wel iets duurder als in China maar we mochten niet klagen ! Voor €15,- eet je je buikje rond met heerlijke sushi & sashimi gerechtjes die aan de lopende band voorbij komen. Je krijgt gratis groene thee die je uit een kraantje kunt aftappen. Erg leuk eten zo !
De lady’s market is ook geweldig en niet alleen voor de dames onder ons. Je kunt de meest geweldige schoenen, horloges, sieraden, shirts, rokken, pumps, lingerie, boxers en ga zo maar door en dat allemaal voor een prikkie kopen! Je kunt je van top tot teen aankleden voor €10,- Helaas hebben wij geen ruimte meer in onze backpack en moesten wij al deze leuke goodies aan onze neus voorbij laten gaan. Zelfs de puppy’s achter glazen raampjes die je zielig aan kijken van, “koop mij koop mij” paste niet meer in mijn rugzak, helaas !
Hong Kong is niet alleen maar een Big City, het heeft zelfs mooie stranden waar je je even terug kan trekken uit de menigte. We pakken de metro en een bus die ons naar Repulse Bay brengt ( een van de meest geliefde stranden )
We zijn na anderhalve maand reizen over land ook echt toe aan een beetje zon zee en strand, dus hop bikini en zwembroek aan en eindelijk even lekker niks doen en van de zon genieten.
Helaas was het inderdaad een van de meest geliefde stranden van Hong Kong, want om de 10 min komt er een bus aan met 60 Chinezen die vervolgens het strand op rennen ( alsof ze nog nooit een zee hadden gezien ) en overal foto’s van maken. Chinees voor de zee, Chinees naast een boom voor de zee, 3 Chinezen voor de zee, Chinees naast Hilde en Maykel voor de zee. Na anderhalf uur waren we de bosjes Chinezen beu en pakken de bus naar Deep water Bay, net zo’n mooi strand en geen honderden Chinezen die foto’s maken ! Perfect.
In de avond voor zonsondergang gaan we met de metro naar Victoria Peak. De peak is een berg met een hoogte van 552 meter en is daarmee het hoogste punt van het eiland die je een prachtig uitzicht geeft over heel de stad. Zowel overdag maar zodra het donker is en Hong Kong zijn lichten aandoet sta je werkelijk met je mond vol tanden voor je uit te staren. Echt een uitzicht wat je niet mag missen ( zie foto’s ).
Na 3 dagen zit ons Hong Kong avontuur er weer op en moeten we onze vlucht pakken naar Kuala Lumpur, Maleisië om vervolgens door te vliegen naar Kathmandu, Nepal.
Aangekomen in Kuala Lumpur mochten we helaas de vertrekhal nog niet binnen en alles was gesloten. We mochten dus ergens een plekje op de grond gaan zoeken en 4 uur later mochten we pas eindelijk naar binnen. Uiteindelijk hadden we zelfs nog moeite om toestemming te krijgen om naar Nepal te vliegen omdat we nog geen vlucht uit Nepal hadden geboekt. Na veel moeite kregen we ze toch echt overtuigd dat we 3 weken door Nepal reizen en vervolgens naar India gaan. Pfff, het zal je maar gebeuren dat je geweigerd wordt ! Doodop dat we waren zaten we dan eindelijk in het vliegtuig naar Kathmandu ! Bye Bye China, Hello Nepal!
Kathmandu, Nepal.
Namaste ! Zeggen de stewardessen zodra we het vliegtuig verlaten.
Namaste wordt gebruikt om iemand te groeten en die net zo goed goedemorgen, welkom, aangenaam kennismaking, tot ziens, goede reis als tot gauw betekent. Maar de exacte betekenis ervan is: Dat al uw kwaliteiten gezegend zijn en beschermd door de goden…
Dat je het maar even weet ! Komen wij aan, Hallo , Houdoe ! Haha. Heerlijk simpel Nederlands.
Op het vliegveld moeten we ons Nepalees visum kopen, anders kom je er mooi niet in !
Oke geen probleem, even pinnen en in de rij van 30 meter gaan staan en we zijn klaar. FOUT ! Kathamndu Airport is volgens mij het enigste vliegveld in de wereld wat geen pinautomaat heeft, dom ! Daar sta je dan, na 24 uur geen slaap, zonder geld naar de veel slimmere toeristen te kijken die allemaal netjes wat Amerikaanse dollars bij zich hebben.
Maykel krijgt toestemming van de grenspolitie om snel even naar beneden te lopen om buiten het vliegveld naar een pinautomaat op zoek te gaan. Na een half uurtje komt hij terug maar helaas was de pinautomaat leeg, ofcours ! Maykel en ik staan hopeloos om ons heen te kijken tot er vervolgens een vrouw naar ons toe loopt met haar vriend en zegt in het Engels. Volgens mij hebben jullie geen geld bij je? Je mag van ons wel 80 dollar lenen.
WHAT THE FUCK? Serieus bestaan zulke mensen nog op aarde? Wat een vertrouwen! We maken werkelijk een vreugde sprongetje en bedanken ze, we zijn gered! We wisselen mailadressen uit en spreken de volgende dag af om even een biertje te drinken en het geld terug te geven. De gelukspoppetjes die we bij hebben werken toch echt, ongelofelijk.
Kathmandu….. Tja wat zullen we ervan zeggen.
De eerste indrukken zijn, zo snel mogelijk weer weg hier ! Kathmandu is een van de meest vervuilde steden ter wereld. Het aantal mensen en verkeer op straat is eigenlijk veel te veel als wat de stad aankan. Alles is kapot, de huizen de straten en overal ligt afval.
Je ziet werkelijk waar lijm snuivende kindjes naast je lopen die vervolgens aan je arm trekken voor wat roepies. Super heftig ! Na 24 uur geen slaap en vervolgens door deze stad lopen is allemaal een beetje teveel voor ons. We trekken ons terug in onze kamer en slapen een goede nacht door om de volgende dag een nieuwe poging te wagen op straat.
Merkwaardig hoe snel je gewend raakt aan het lawaai en de drukte. Dag 2 was een stuk minder heftig en we gingen met volle moed op pad. We hadden tijdens het ontbijt een leuk Australisch meisje ontmoet die met ons mee ging. Gezellig!
We lezen in onze trotter dat Kathmandu een van de oudste steden ter wereld is en er zijn verschillende tempels van duizenden jaren oud. Als je over straat loopt verwacht je dat het zal stinken, maar in tegendeel. De straten ruiken naar wierook die in bijna ieder winkeltje wel is aangestoken. Als snel kijk je niet meer naar de vervuiling maar naar een eeuwenoude stad met geweldig mooie tempels, gebedsvlaggen, mensen die overal bidden en offers geven aan de goden in vorm van eten of bloemen. Een stad met 2 gezichten.
We lopen naar Durbar Square, het monumentale centrum van Kathmandu. Met een opeenstapeling van tempels, paleizen, pagodes en beelden. Wederom hangt er overal weer een heerlijke geur van wierook en vliegen er duizenden duiven die je voor een paar cent wat graan kan voeren. Dat doen we maar niet, 99% kans op duivenschijt op je hoofd.
Die avond drinken we gezellig een biertje met onze gelukspoppetjes van het vliegveld en gaan daarna op tijd naar bed.
De volgende dag komt Maykel helemaal enthousiast de kamer binnen met de planning van de dag ! We hebben voor €25,- een chauffeur tot onze beschikking die ons naar de highlights van Katmandu zal brengen. Echt een dag die erg veel indruk op ons heeft gemaakt.
We gaan naar Pashupatinath. Een enorm tempelcomplex voor de Hindoebevolking naast de Bagmati River die uit mondt in de Ganges. Overal zitten half naakte heilige mannen die van top tot teen beschilderd zijn. Voor een paar roepies kun je een rode stip op je hoofd krijgen en een bloemetje in je haar voor goed geluk. Ook wemelt het er van brutale aapjes die continue met elkaar in gevecht zijn.
Dit is tevens de plek waar ze mensen cremeren en vervolgens hun as in de rivier gooien.
We zijn die dag ook getuigen van een crematie, erg heftig want je ziet gewoon het lichaam van iemand liggen. Ze worden eerst gereinigd en vervolgens in doeken gewikkeld. Hun kleren gooien ze in de rivier waarin kinderen zwemmen en de vrouwen hun was doen. Daarna stapelen ze hout op elkaar en leggen ze het lichaam op het hout en steken het vervolgens in brand. Ze geloven dat zodra je overlijd je je lichaam terug moet geven aan de natuur. Erg indrukwekkend om te zien.
We zitten na deze geweldig mooie, vermoeiende en indrukwekkende dag weer op ons kamertje om alles weer te verwerken. Dan denk je dat je alles al hebt gezien in China, maar dat is niets vergeleken met hoe de mensen hier leven.
Over 2 dagen pikken we papa en Maud op van het vliegveld, we zijn erg benieuwd wat ze van Kathmandu zullen vinden maar ergens hebben we het vermoeden dat ze in India ook al een aardig voorproefje hebben gehad.
Jullie horen nog van ons !
Liefs uit het verschrikkelijk smerige overweldigende mooie en prachtige Kathmandu, Nepal.
23 September 2012 - 09:20
Johan&inge:
Wat een verhaal je ziet maar dat je je toch nog niet op alles kunt voorbereiden en dat er mensen op deze aarde rondlopen met een groot en goed hart.
het is toch geweldig wat je allemaal meemaakt dat zijn de dingen waarvoor je bent gegaan op wereldreis om te zien hoe andere mensen leven en omgaan met de dagelijkse dingen in hun leven en hun land.
Dat zijn de onvergetelijke momenten de mooie gebouwen en de rituelen blijven voor altijd bij jullie.
Geniet nog van nepal en veel plezier met geert en maud.
Groetjes en xxxx van moeke en poelie -
23 September 2012 - 10:09
Fem:
Avonturiers!
Onder het lezen door, lig ik zo nu en dan in een deuk om het geweldige verhaal weer en kan het je gelijk mededelen via skype;) "Chinees naast Hilde en Maykel", "Luciferdoosjes" , Mayk met zijn constante ondernemingsdrang,(positief;) ) etc.
Toch wel jammer Hillie dat je geen Nepalees Persmaatje mee hebt kunnen nemen voor Lola..
Echt weer een mooi verslag en inderdaad ongelooflijk dat die mensen jullie 80 dollar leenden. Dan ben je helemaal gebroken van het reizen en niet slapen, ook nog eens no cash, krijg je dat! Echt te gek!
Het blijft gewoon heel raar, dat wij hier in Nederland doorgaan met ons werk, studie, 18.00 koken, sporten, stappen in het weekend, af en toe wat tv kijken ( Love Expeditie Robinson) en slapen in een gewoon bed. Terwijl jullie met het rugzakje langs de rivier staan kijken hoe overleden mensen worden gecremeerd, om de zoveel dagen ergens anders slapen, altijd uit eten (niet altijd even fris; maar dat ter zijde) en elke keer kijken wat de dag jullie brengt. Hoe redelijk voorspelbaar in het algemeen het leven hier is, hoe onvoorspelbaar en divers jullie leven nu daar is!
Geniet nog van al het moois wat er gaat komen en vooral met (schoon)papa en Maud!
Liefs Femmie -
23 September 2012 - 20:29
Kees En Mieke:
Hoi Maykel en Hilde,
Mooi verhaal en waar jullie ook komen, het blijft avontuurlijk, veel te klein bedje in de bus, geen pinautomaten op het vliegveld, vervuilde maar mooie steden, toppie hoor. Veel plezier verder in Nepal en de hartelijk groetjes van ons beiden. -
24 September 2012 - 09:43
Sis:
Lekker even 2 reisverslagen doorgelezen :) Topverhalen weer! Grappig om te lezen dat jullie al die standaard dingen uit dat "moeilijke landen" boekje ook echt meemaken! - hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken (jullie oplossing: gewoon eten & 3 weken aan de schijt gaan) - hoe om te gaan met schrijnende armoede (jullie oplossing: je even lekker terugtrekken op jullie kamer) Functionaliteit van kleding en spullen gaat boven alles, dat je er als een zoutzak bijloopt doet er niet toe (Jammer van die markten!) etc. Geniet ervan samen en met pap en Maud! X
25 September 2012 - 13:56
Debbie:
Hey hey reizigers,
Wat is het leuk jullie verslagen te lezen.
Jaloers makend dat wel, ;-)
Blijven genieten...... Kus en knuffel van ons -
25 September 2012 - 14:24
Marij De Rooij:
Hoi lieve tweetjes
Super leuk om jullie reisverslag weer te lezen.
Wat maken jullie toch een hoop mee. In een klein bedje in de bus past bij wijze van
spreken mijn grote teen nog niet in.
Geweldig dat er nog mensen zijn die zoveel vertrouwen hebben om aan vreemden geld te lenen.Kijk weer uit naar het volgend reisverslag.
Blijf genieten samen.van alles wat jullie meemaken.
Liefs van ons
Jos Marij en Aaron -
14 Oktober 2012 - 21:32
Dyana En Brian.:
hey lieverdjes,wat een mooi verhaal. super tof dat die mensen jullie hielpen op het vliegveld jeetje dan heb je echt wel een engeltje oo je schouder. fijn dat je je zelf even soms kunt terug trekken van de drukke wereld daar buiten, tot hoors .xxxxx